Η καθημερινότητα.

Τι είναι η καθημερινότητα και πώς τη βιώνουν τα παιδιά, οι ενήλικες, οι γονείς, οι γέροντες, οι εργαζόμενοι; 
 
Κάθε άνθρωπος έχει μια μοναδική καθημερινότητα που επηρεάζεται από τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις υποχρεώσεις του.
 
Η καθημερινότητα μας μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε σιγουριά και ασφάλεια και άλλες φορές τη μισούμε και θέλουμε να την αλλάξουμε.
 
Τι είναι καθημερινότητα.
Η καθημερινότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο ζούμε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας. Είναι απλά η ρουτίνα μας.
Αποτελείται από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, τις συνήθης ασχολίες μας και τις εμπειρίες που ζούμε καθημερινά.
 
Η καθημερινότητα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι οι μικρές και μεγάλες συνήθειες που διαμορφώνουν τη ρουτίνα της καθημερινής μας ζωής. Από το πρωινό ξύπνημα και την προετοιμασία για τη μέρα, τις μετακινήσεις, την εργασία ή τις σπουδές μας, τις δραστηριότητες αναψυχής, μέχρι το βραδινό ύπνο.
 
Η καθημερινότητα έχει τη δική της μοναδική μαγεία. Μπορεί να φανεί βαρετή και επαναλαμβανόμενη, ωστόσο είναι αυτή που προσδίδει ρυθμό στη ζωή μας. Μας προσφέρει αίσθηση οικειότητας και ασφάλειας μέσα σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Είναι το λιμάνι μας ανάμεσα στις καταιγίδες της ζωής.
 
Βέβαια, μια πολύ προβλέψιμη και επαναλαμβανόμενη ρουτίνα μπορεί να οδηγήσει και σε αίσθημα πλήξης και στασιμότητας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε να εισάγουμε στοιχεία ποικιλίας και αυθορμητισμού στη ρουτίνα μας. Ένα νέο χόμπι, μια διαφορετική διαδρομή προς τη δουλειά, ένα απρόοπτο ταξίδι το Σαββατοκύριακο. Κάτι που να "σπάει" τη ρουτίνα και να μας φέρνει μια ανάσα φρεσκάδας.
 
Για τα παιδιά, η καθημερινότητα περιλαμβάνει το σχολείο, τις δραστηριότητες, το παιχνίδι και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.
 
Οι ενήλικες αντιμετωπίζουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, οικογενειακές υποχρεώσεις, κοινωνικές σχέσεις και προσωπική ανάπτυξη.
 
Οι γονείς έχουν επιπλέον υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών τους και την οικογενειακή ζωή.
 
Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με την υγεία, την κοινωνική συνδεσιμότητα και την προσαρμογή στις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους.
 
Η καθημερινότητα των εργαζόμενων είναι μια ξεχωριστή πτυχή.
Πρέπει να είναι πάντα στην ώρα τους στη δουλειά τους, να ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο και να ασχολούνται κάθε μέρα με τα ίδια πράγματα. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων και απαιτήσεων στην καθημερινή τους ζωή.
 
Πρέπει να τηρούν το ωράριο εργασίας τους και να είναι πάντα στην ώρα τους στη δουλειά τους. Αυτό απαιτεί προσαρμογή και οργάνωση του χρόνου τους, καθώς πρέπει να προετοιμάζονται και να μετακινούνται για να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους. Η τήρηση του ωραρίου είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία της εργασίας και την αποφυγή καθυστερήσεων και προβλημάτων.
 
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ακολουθούν συχνά το ίδιο δρομολόγιο καθημερινά για να φτάσουν στην εργασία τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μετακίνηση με αυτοκίνητο, λεωφορείο, τρένο ή άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς. Η καθημερινή μετακίνηση μπορεί να είναι προκλητική λόγω της κίνησης, των καθυστερήσεων και των περιορισμένων επιλογών μεταφοράς.
 
Επίσης, οι εργαζόμενοι ασχολούνται καθημερινά με τα ίδια πράγματα στην εργασία τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρουτίνα και μονοτονία. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση εξελίσσοντας τις δεξιότητές τους, αναζητώντας νέες προκλήσεις και αναπτύσσοντας ενδιαφέροντα εκτός της εργασίας.
 
Η καθημερινότητα λοιπόν φίλοι μου, μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας και θέσης και έχει να κάνει περισσότερο με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Είναι σημαντικό να βρίσκουμε ισορροπία και ευτυχία στην καθημερινότητά μας, να αναζητούμε την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση στις μικρές στιγμές και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με αισιοδοξία.
 
Έτσι, με τον τρόπο αυτό, αξιοποιούμε τη μαγεία της καθημερινότητας μας, δίνοντας χώρο και στη δημιουργικότητα. Και ανακαλύπτουμε εκ νέου ότι στην απλότητα και στη σταθερότητα κρύβεται μια δική τους ξεχωριστή μαγεία.
 
Ανδρέας, Ηράκλειο 25/11/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου